Old 09-05-2009   #1
kyle_e.a.
Registered User
Newbie Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 9
kyle_e.a. is an unknown quantity at this point
GTAIV PC running soo sloow

i have a HP pavillion a6300f which has an intel pentium dual core e2180 processor. i have 2gb ram and a GTX260 graphics card [which is beastly]

Yet GTAIV runs like dog shit. i bought the game on steam

yes i have the 1040 patch.
yes i updated the drivers.

low settings = low frame rate
high settings = low frame rate
everything i do = low frame rate

what do i effin do people? i've been going at it for 8 hours today... [literally 8]

do i really need a quad core cpu. really? really? jesus christ rockstar, not everyone is loaded...

*** NEW DEVELOPMENT:

i get an error when launching the game. it's:

SecuLauncher: failed to start application. [2000]

yes i went into the local files and verified the integrity of game cache
yes i went into the local files and defragmented cache files

awesome let me go google that now...

Last edited by kyle_e.a.; 09-05-2009 at 12:56 AM.. Reason: new development
kyle_e.a. is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2009   #2
Nite
Addicted PC Gamer
 
Nite's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Sumner, WA, USA
Posts: 4,893
Nite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant future
You should have a quad core chip anyway since you own a GTX 260 because that E2180 would bottleneck you in any game not just GTA4. To give you an idea I'm on a GTX 260 as well but using a Intel Core i7 920 Quad Core and can run GTA4 at 30 - 50fps at 1600x1200, with everything at max. So you are definately CPU limited.
__________________

i7 2600k @ 4.2Ghz | 16GB Corsair Vengeance DDR3 1333 | 4GB EVGA GTX 770 SC ACX | EVGA Z68 SLI
Nite is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2009   #3
kyle_e.a.
Registered User
Newbie Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 9
kyle_e.a. is an unknown quantity at this point
ok so what kind of cpu can i get. all i know i that my motherboard is a microATX
kyle_e.a. is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2009   #4
Nite
Addicted PC Gamer
 
Nite's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Sumner, WA, USA
Posts: 4,893
Nite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant future
download CPU-Z, unzip the files to a folder, run it, and click on the mainboard tab, tell me what it says for Manufacturer and Model

http://www.cpuid.com/download/cpuz/cpuz_152.zip
__________________

i7 2600k @ 4.2Ghz | 16GB Corsair Vengeance DDR3 1333 | 4GB EVGA GTX 770 SC ACX | EVGA Z68 SLI
Nite is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2009   #5
kyle_e.a.
Registered User
Newbie Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 9
kyle_e.a. is an unknown quantity at this point
[a shitty] FOXCONN Napa

HP P/N

where r u looking so i can look to

***

is a clear sign the game gta4 bottlenecks when the cpu usage is 99% and graphicscard is like 43%.... it is....

Last edited by kyle_e.a.; 09-05-2009 at 01:22 AM.. Reason: auto-merged double post
kyle_e.a. is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2009   #6
Nite
Addicted PC Gamer
 
Nite's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Sumner, WA, USA
Posts: 4,893
Nite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant future
it look's like this is your system here, thats all I can find with that info you gave.

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/d...s&lc=en&dlc=en

The Wolfdale E8xx series is the best you can get, so I suggest you get a E8600, its not a quad core but that appears to be your best choice.

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16819115054
__________________

i7 2600k @ 4.2Ghz | 16GB Corsair Vengeance DDR3 1333 | 4GB EVGA GTX 770 SC ACX | EVGA Z68 SLI

Last edited by Nite; 09-05-2009 at 01:27 AM..
Nite is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2009   #7
kyle_e.a.
Registered User
Newbie Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 9
kyle_e.a. is an unknown quantity at this point
here: ...

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16819115202

thats my cpu

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16819115202

that's yours

Last edited by kyle_e.a.; 09-05-2009 at 01:27 AM.. Reason: auto-merged double post
kyle_e.a. is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2009   #8
Nite
Addicted PC Gamer
 
Nite's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Sumner, WA, USA
Posts: 4,893
Nite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant future
Your board needs a Socket 775. You can't use the i7 because its Socket 1366.

by the way you posted the i7 link twice
__________________

i7 2600k @ 4.2Ghz | 16GB Corsair Vengeance DDR3 1333 | 4GB EVGA GTX 770 SC ACX | EVGA Z68 SLI

Last edited by Nite; 09-05-2009 at 01:34 AM..
Nite is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2009   #9
kyle_e.a.
Registered User
Newbie Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 9
kyle_e.a. is an unknown quantity at this point
oops.

so the i7 you have would work?

from newegg about the e8500: [from a poster]

Pros: Absolutely amazing chip. This thing will not only run or OC well, but OC's 4.2 Ghz on AIR. Speed and rates as well as load times etc etc etc are painlessly fast and efficient. Recently just built a Quad-Core Q6600 and this just embarassed it. Bravo Intel, bravo.
Cons: OCing with an MSI P7N Diamond 780i is a bit annoying, but definately doable and stable.
Other Thoughts: If you're a gamer/enthusiast of OCing your chip, dont even hesitate to buy this proc.

Last edited by kyle_e.a.; 09-05-2009 at 01:35 AM..
kyle_e.a. is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2009   #10
Nite
Addicted PC Gamer
 
Nite's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Sumner, WA, USA
Posts: 4,893
Nite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant future
Quote:
Originally Posted by kyle_e.a. View Post
so the i7 you have would work?
do I recommend you get the E8600? well yea cause thats your best choice for your board. If you want an i7 you will need a new Motherboard and Ram which will = more $$$$

edit: you changed your post as I replied lol, No the i7 won't work on your board.
__________________

i7 2600k @ 4.2Ghz | 16GB Corsair Vengeance DDR3 1333 | 4GB EVGA GTX 770 SC ACX | EVGA Z68 SLI

Last edited by Nite; 09-05-2009 at 01:39 AM..
Nite is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2009   #11
kyle_e.a.
Registered User
Newbie Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 9
kyle_e.a. is an unknown quantity at this point
ok lol. do you think the e8500 and e8600 will allow gta to run super silky smooth on high settings. i heard gta4 needs your pc to have at least 3 cores? true?
kyle_e.a. is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2009   #12
Nite
Addicted PC Gamer
 
Nite's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Sumner, WA, USA
Posts: 4,893
Nite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant future
Quote:
Originally Posted by kyle_e.a. View Post
ok lol. do you think the e8500 and e8600 will allow gta to run super silky smooth on high settings. i heard gta4 needs your pc to have at least 3 cores? true?
I dunno cause I never had a Core 2 Duo lol. At the settings I run the CPU usage is about 42 - 47% on my Core i7

I upgraded from a AMD X2 4200+ which also ran at 99% just like your E2180 did
__________________

i7 2600k @ 4.2Ghz | 16GB Corsair Vengeance DDR3 1333 | 4GB EVGA GTX 770 SC ACX | EVGA Z68 SLI
Nite is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2009   #13
kyle_e.a.
Registered User
Newbie Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 9
kyle_e.a. is an unknown quantity at this point
do you overclock
kyle_e.a. is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2009   #14
Nite
Addicted PC Gamer
 
Nite's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Sumner, WA, USA
Posts: 4,893
Nite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant futureNite has a brilliant future
Nope stock settings on everything.
__________________

i7 2600k @ 4.2Ghz | 16GB Corsair Vengeance DDR3 1333 | 4GB EVGA GTX 770 SC ACX | EVGA Z68 SLI
Nite is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2009   #15
kyle_e.a.
Registered User
Newbie Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 9
kyle_e.a. is an unknown quantity at this point
any recommendations on a custom pc site. looks like i'm gunna just go all out... gunna have to... cheaper than individual parts
kyle_e.a. is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 12:23 AM.